Als het aan je werknemers ligt, krijgen ze een hybride werkplek

Laatst bijgewerkt: 2022-07-195 minuten leestijd

Sinds de pandemie is vooral de manier waarop en waar we werken veranderd. We werden ineens beperkt in onze mobiliteit door ‘intelligente lockdowns’. Veel bedrijven en werknemers moesten zich binnen no-time aanpassen. Maar uiteindelijk biedt deze nieuwe situatie ook een aantal voordelen, die je werknemers niet zomaar willen opgeven.

Toen thuiswerken ineens de norm werd, had dit wereldwijd invloed op de manier waarop mensen graag willen werken. De cijfers liegen er niet om. In Denemarken zegt nu bijvoorbeeld 59% van de mensen dat ze voortaan meer vanuit huis willen werken en in Duitsland ambieert 49% van de mensen dit. De hybride werkomgeving wordt door experts dan ook gezien als de toekomst van werk. Deze trends worden bevestigd door een recent onderzoek van PWC. Daaruit blijkt dat 41% van de thuiswerkers volledig op afstand wil blijven werken. Én dat dit aantal in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen.

FutureofWork_1

Een deel van de bedrijven neemt de wens om hybride te werken serieus en ondersteunt hun werknemers zoveel mogelijk in het thuiswerken. Deze ondersteuning blijkt een randvoorwaarde voor succes. In het rapport The Future of Work voorspelt een groot deel van de respondenten zelfs dat de mogelijkheid om thuis te werken één van de belangrijkste benefits wordt voor werknemers (dit vond 51% van de respondenten in Zweden en Denemarken, 46% in Nederland en 43% in Duitsland). Download Het rapport Future of Work als je alle details van dit onderzoek wilt lezen.

Veranderende wensen betekenen ook dat bedrijven hun benefits moeten aanpassen

Het Office for National Statistics in het Verenigd Koninkrijk (VK) zag dat: 37% van de Britse beroepsbevolking in 2020 vanuit huis werkte. Maar liefst 85% zou nu graag willen overstappen op een hybride werkvorm, deels thuis en deels op kantoor. In het VK is vooralsnog 24% van de bedrijven van plan om meer thuiswerk toe te staan. Vooral de ICT-sector lijkt hiervoor open te staan, want daar wil 49% van de bedrijven hybride werken mogelijk maken.

Volgens de internationale Rewards and Employee Benefits Association (REBA) zullen bedrijven die hybride werk aanbieden daar op de lange termijn zeker voordelen van ondervinden. Een meer flexibele werkomgeving lijkt voor veel mensen aantrekkelijk en kan helpen bij de werving en acquisitie van personeel. Ondertussen zullen medewerkers van veel bedrijven kunnen profiteren van een betere balans tussen werk en privé door hybride te werken. De benefits die bedrijven aanbieden moeten echter ook aangepast worden aan deze meer flexibele vorm van werken.

FutureofWork_2 

Uitdagingen voor de (hybride) toekomst van werk

Volgens REBA zijn er ook een aantal nadelen die bij hybride werk vaker voorkomen. Een slechte houding bijvoorbeeld, of een zwakkere mentale gezondheid doordat mensen te geïsoleerd werken achter een beeldscherm – wat zelfs kan uitdraaien op iets wat Microsoft ‘digitale uitputting’ noemt.

Een ander nadeel is dat mensen veel minder profijt hebben van faciliteiten als een in-house sportschool of ontspanningsruimte wanneer ze maar twee dagen per week op kantoor zijn. Bij hybride werkvormen hebben werknemers dan ook liever benefits waar ze altijd en overal gebruik van kunnen maken. Denk daarbij aan een scherp geprijsde internetverbinding, voordelen bij een collectieve zorgverzekering of opties om een thuiskantoor in te richten.

Wanneer bedrijven overstappen op een hybride werkvorm zullen ze hun benefitsprogramma’s aan deze situatie moeten aanpassen. Benify is wereldwijd toonaangevend met een benefits- en Total Rewardsplatform dat flexibel is en makkelijk kan worden aangepast en geïntegreerd in bestaande systemen. Kortom: een platform dat meebeweegt op de steeds veranderende situatie.

Met Benify blijven bedrijven relevant en kunnen ze hun werknemers de benefits aanbieden die nodig zijn. De pandemie, maar ook veel andere ontwikkelingen en innovaties maken dat we werken in een wereld die constant verandert. Het is tijd om het benefits-pakket aan te passen aan de hybride werksituatie.

Volgens ons onderzoek onder 39.000 werknemers in Europa, zijn nu vooral de benefits belangrijk die passen bij het (deels) werken vanaf huis.


Download het rapport over de toekomst van werk, arbeidsvoorwaarden en werktrends in Europa. Hier lees je alles over wat bedrijven kunnen doen om zich aan te passen aan de nieuwe (hybride) vormen van werken.

DOWNLOAD RAPPORT