Digitale Services voor een goede gezondheid tijdens COVID-19

Laatst bijgewerkt: 2023-01-118 minuten leestijd

In het kielzog van de Corona uitbraak neemt ook het risico op andere mentale en fysieke ziekten toe. Om bij te dragen aan het verminderen van die kans, heeft Benify met vier leveranciers een digitale gezondheidskit in het leven geroepen. In deze blog delen drie van de leveranciers hun praktische tips over hoe je, in deze onzekere periode, jouw welzijn kunt waarborgen.

Benify’s Benefitsteam riep de hulp in van vier digitale zorgverleners om een kit samen te stellen die gericht is op het voorkomen van langdurige ziekte na de pandemie. Deze health kit zal verkrijgbaar zijn in Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Nederland en België. Zo krijgen miljoenen mensen die via hun dienstverband toegang hebben tot een Benify-platform, een maand lang gratis toegang tot digitale gezondheidsdiensten.

Eén van de vier leveranciers is Braive, dat een speciaal CBT (cognitive behavioral therapy) programma heeft ontwikkeld, gratis beschikbaar voor Benify’s gebruikers en ontworpen om Corona gerelateerde bezorgdheid te verminderen. Lees vooral ons interview met Braive’s Chief Psychologist Hendrik Haaland Jahren, waarin hij vertelt over hoe de mentale gezondheid van mensen wordt beïnvloed door de pandemie.

Hieronder delen de andere drie leveranciers achter het initiatief - PT Online, Yogobe en Aumla – hun tips over hoe je een goede gezondheid behoudt in een uitdagende tijd als deze.

vrouw-lezen

Beter in balans met Yogobe

Benify’s nieuwe gezondheidskit bevat Yogobe - een videoplatform dat vecht tegen mentale en fysieke kwalen met tools en programma’s op het gebied van yoga, mindfulness, meditatie, stress- en angstmanagement, psychologie, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, pilates, hardlooptrainingen en andere trainingen voor specifieke behoeften en levenssituaties. De Yogobe-aanbieding via Benify’s platform biedt 30 dagen gratis toegang tot 1.700 video’s met 75 experts.

We vroegen Yogbe's CEO en founder Peter Munteanu om zijn tips. 

Hoe kunnen yoga, meditatie en mindfulness bijdragen aan een goede gezondheid tijdens de pandemie? 

Een nieuw onderzoek van de Harvard Medical School laat zien dat yoga, meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen een significant effect kunnen hebben op het verminderen van angst en verbeteren van de gezondheid in de Corona pandemie. De experts van Yogobe bevestigen deze studie. Het is bekend dat fysieke activiteit onze hersenen versterken, maar vandaag de dag kunnen we ook substantiële positieve psychologische effecten zien van simpele ademhalings- en relaxoefeningen, die ons zenuwstelsel versterken, de zuurstofopname verbeteren en zorgen voor een betere kwaliteit van slapen. "Als je het nog niet geprobeerd hebt, is het nu het ideale moment om dat wel te doen,” zegt Peter.

yogobe_yoga_vanuit_huis

Heb je een paar simpele tips die mensen kunnen helpen om zich minder zorgen te maken en meer energie uit hun dag te halen?

  • Zit stil of ga liggen. Adem in door je neus, vul je longen met lucht en probeer te ademen vanuit je buik. Diep ademhalen creëert een kalmte, zelfs al na één minuut. 
  • Luister naar geleide ontspanningsoefeningen en meditaties. Wanneer je naar binnenkijkt, krijg je een duidelijker beeld van de wereld om je heen en kun je makkelijker omgaan met moeilijke situaties.
  • Vul je energie bij met beweging. 15 minuten per dag heeft al een significant effect.
  • Ga naar buiten. Frisse lucht vergroot je welzijn. Wandelen in de natuur helpt je om je hoofd leeg te maken.

Home Work-out met PT Online

Als onderdeel van de nieuwe gezondheidskit ontvangen Benify’s gebruikers 30 dagen gratis toegang tot de PT Online training app, met een hoop verschillende, leuke en effectieve trainingen. 

Tom Liljefors, CEO van PT Online, legt uit: “De app biedt gebruikers een op maat gemaakt trainingsprogramma waarin ze worden begeleidt door tekstuele uitleg en instructievideo’s. Voordat je met een training begint, selecteer je de accessoires waar je toegang tot hebt, zoals gewichten, een powerband of enkel je eigen lichaamsgewicht. De training wordt daarop aangepast, zodat je kunt trainen waar en wanneer je maar wilt."

Heb je tips voor oefeningen die mensen thuis kunnen doen?

ptonline-traningsapp

  • Ankle Biters: Ga op je rug liggen met gebogen knieën, plaats je voeten op de grond op zo’n 5 centimeter van je billen vandaan. Til je bovenrug op zodat je schouders niet over de grond wrijven en zwaai dan heen en weer. Houd je armen van de vloer, richting je voeten. Probeer terwijl je heen en weer schommelt steeds met je linkerhand de wreef van je linkervoet aan te raken en met je rechterhand de rechter. Druk tijdens deze oefening je billen stevig tegen de grond, zodat je geen last krijgt van je onderrug.   
  • Around The World: Ga staan, buig je heupen naar achteren en buig lichtjes door je knieën terwijl je naar voren leunt. Hef je armen boven je hoofd en beweeg ze vervolgens naar buiten en daarna naar achteren, zodat ze boven je billen hangen. Breng dan je armen weer terug naar boven je hoofd en herhaal deze beweging meerdere keren in een langzaam tempo. Vergeet niet om je armen gestrekt te houden en je buik strak, zodat je geen last krijgt van je onderrug. Deze oefening kun je eventueel ook met gewichten doen. 
  • Knee To Elbow: Gebruik voor deze oefening twee kleine handdoeken. Ga in een plankpositie staan, met je ene voet op de ene handdoek en de andere op de andere handdoek. Beweeg één knie diagonaal naar voren in de richting van de tegenoverliggende elleboog en dan weer terug naar de startpositie. Herhaal vervolgens de beweging met je andere been. Deze oefening kan in een snel of langzaam tempo worden uitgevoerd.

Welke workout-tips zou je geven aan degenen die nu meer dan normaal zitten en hun dagelijkse trainingsroutine kwijt zijn? 

“Begin klein! Als je geen volle workout kunt doen, kun je één of twee oefeningen doen op verschillende momenten op de dag. Probeer bijvoorbeeld 3 keer per dag een moment te vinden voor 30 Ankle Biters, 10 Around The World oefeningen en 30 seconden van Knees To Elbow met een handdoek. Dit zal je minder dan 3 minuten per keer kosten, maar helpt direct in het activeren van je lichaam en het tegengaan van een aantal van de negatieve effecten van zitten. Je kunt jezelf of een vriend ook uitdagen om ieder uur van de dag 10 tot 20 push-ups te doen. Onthoud dat 5 tot 10 minuten beweging per dag al beter is dan helemaal geen beweging,” zegt Tom.

Optimaliseer jouw thuiswerkplek met Aumla

Aumla biedt verschillende online gezondheids- en welzijnsprogramma’s, "waaronder effectieve bewegingsoefeningen, kracht- en hersteloefeningen en tips en inspiratie voor hoe je jouw dag optimaal kunt indelen,” vertelt Aumla’s founder Miriam Sundholm.

 

 

Aumla-Online-laptop-telefoon

Hoe zou jij een optimale thuiswerkplek omschrijven? 

“De optimale thuiswerkplek geeft je een goed gevoel. Je hebt betekenisvolle meetings en voelt een sociale connectie met je collega’s, zelfs als je interacties online plaatsvinden. Daarbij zorg je ervoor dat je jouw dag structureert op een wijze die voor jou het beste werkt. Je plant pauzes en workouts in, die je helpen om je focus en energie te behouden. Op deze manier creëer je een omgeving waarin je jouw beste zelf kunt zijn,” zegt Miriam.

Wat zijn je 3 beste tips voor het creëren van een betere thuiswerkplek?

  • Creëer variatie gedurende de dag, bijvoorbeeld door je werkhouding (staan/zitten) of werkplek (keuken/woonkamer) te veranderen.

  • Connect met je collega’s tijdens virtuele ochtend of middag pauzes.

  • Maak een ommetje of doe een paar squats tijdens een belletje waar je geen computer bij nodig hebt.

 


Ben jij een werkgever, bied jij jouw werknemers een Benify platform en heb je vragen over de nieuwe gezondheidskit? Neem vooral contact op met jouw contactpersoon bij Benify.

Ben je op zoek naar meer tips en inspiratie over het creëren van een gezonder werkleven? Ontdek hier meer blogs over werknemersgezondheid.