Bereid je voor op Generatie Z: dit verwacht jouw werknemer van de toekomst

Laatst bijgewerkt: 2022-07-192 minuten leestijd

Vandaag de dag bestaat 38% van de beroepsbevolking uit Generatie Z en Millenials. In de komende 10 jaar stijgt dat aandeel naar 58%. Tegelijkertijd krimpt in de EU en daarbuiten de actieve beroepsbevolking en groeit het aantal pensionarissen. Niet gek dus dat onder werkgevers de interesse in Generatie Z toeneemt. Want wie zich wil voorbereiden op de toekomst, moet zich voorbereiden op Generatie Z.

Wat kenmerkt deze groep potentiele werknemers, geboren na 1995? Wat zijn hun wensen en eisen aan een baan en werkgever? En hoe bind je ze aan jouw organisatie? Om niet langer te hoeven speculeren, vroegen wij marketingonderzoeksbureau Kantar Sifo een uitgebreid onderzoek te doen onder 1000 Generatie Z’ers.

 

animation-of-young-characters

Verwar Generatie Z niét met Millenials

Een belangrijke les: verwar Generatie Z niét met Millenials. Want hoewel ze een hoop overeenkomsten kennen, bestaan er een paar significante verschillen die cruciaal zijn voor zowel het recruitmentproces als de werkomgeving. Zo werd duidelijk dat deze eerste echte ‘digital natives’ binnen een organisatie dezelfde hoge standaard digitale tools verwachten, als zij gewend zijn in hun dagelijks leven.

Ook leerden we dat innovatie en verandering voor hen constanten zijn, maar dat ze tegelijkertijd veel waarde hechten aan zekerheid en stabiliteit. Gender gelijkheid, diversiteit en oog voor het klimaat bleken van groot belang bij de keuze voor een werkgever. Opvallend waren het soort werk en industrie dat hun aandacht trekt, de manier van communiceren die zij prefereren en hun voorkeuren met betrekking tot (secundaire) arbeidsvoorwaarden.

animated-character-checking-smartphone

Eén ding is helder: Er staat veel werkgevers wat te doen als ze in de toekomst het meest gewilde talent willen (blijven) binnenhalen en behouden.

Benieuwd naar al onze bevindingen over Generatie Z? Hoe je jouw bedrijf voorbereid op deze belangrijke groep werknemers? En hoe jouw toekomstige recruitmentproces kunt vormgeven? Download dan nu een gratis exemplaar van Benify’s nieuwe e-book “Generation Z: The Definitive Guide to the Future Workforce”! (leestijd: 20-30 min)

DOWNLOAD E-BOOK