De top 5 redenen om je medewerkers flexibel te belonen

Laatst bijgewerkt: 2023-02-215 minuten leestijd

Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om hun werknemers te belonen met flexibele benefits. De medewerker kan zo zelf kiezen welke benefit er naast zijn of haar salaris, op dat moment het beste bij de persoonlijke situatie past; extra verlof voor een sabbatical, verhoging van het salaris voor een verbouwing of liever de vitaliteit verbeteren met een sportabonnement. Wat flexibel belonen jouw organisatie kan opleveren? We stelden een top 5 voordelen samen. 

1. Verhoogde betrokkenheid onder werknemers 

Sterk betrokken medewerkers zijn gelukkiger, productiever en gedragen zich sneller als merkambassadeurs. Verschillende studies laten zien dat er een relatie bestaat tussen de betrokkenheid van de medewerkers en de benefits die zij aangeboden krijgen. Vorig jaar deed Benify een onderzoek onder meer dan 19.000 werknemers en HR managers voor de Employee Happiness Index 2019. Uit de resultaten blijkt dat werknemers die het meest tevreden zijn met hun totale benefitpakket, hun eigen level van betrokkenheid 11.5% hoger inschatten dan het gemiddelde en 25.3% hoger dan dat van degenen die het minst tevreden zijn met hun benefits.

Verhoogde betrokkenheid werknemers

2. Verhoogde productiviteit en betere prestaties

Productieve werknemers verbeteren de effectiviteit van de organisatie. Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup verzamelt al sinds midden jaren 90 data over het welzijn, de productiviteit en prestaties van medewerkers. World Economic Forum voerde een meta-analysis uit over 339 verschillende Gallup studies met inzichten over totaal 1.882.131 werknemers en de prestaties van 82.248 business units. De meta-analysis bevestigde correlaties tussen het welzijn, de productiviteit en de prestaties van werknemers. Kortom: productiviteit kan worden verhoogd door het welzijn van de werknemer te verbeteren. En laat onderzoek nou ook uitwijzen dat het bieden van flexibele benefits een van dé manieren is om gelukkige en betrokken medewerkers te creëren!

3. Verbeterde organisatiecultuur

In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het voor veel organisaties een uitdaging om het juiste talent aan te trekken en te behouden. Cruciaal voor de concurrentiepositie is een positieve bedrijfscultuur, gezien deze een grote rol speelt in de keuze voor een werkgever. Het bieden van de juiste benefits zorgt ervoor dat jouw werknemers zich gesteund en gewaardeerd voelen, wat bijdraagt aan een positieve cultuur binnen de organisatie.

In het artikel 4 Tips for Creating a Culture Where Employees Thrive, haalden we de bedrijfscultuur ook al aan als basis voor het creëren van betrokken werknemers.

4. Een sterker Employer Brand

Terwijl flexibele benefits bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur, helpen ze tegelijkertijd ook je Employer Brand te versterken. In het blog 10 ways to build a modern employer branding strategy deelden we al dat als het gaat om een sterk Employer Brand, het vandaag de dag niet meer genoeg is om je merkwaarden aan de muur te hangen of op je website te tonen. Als je wil dat je kernwaarden écht overkomen bij je werknemers, dan moet je daar naar leven en het goede voorbeeld geven.

Van CSR oplossingen en work-life benefits tot verzekeringen en persoonlijke financiële voordelen, ons onderzoek laat zien dat werknemers die zeggen dat ze hun werkgevers visie, missie en kernwaarden begrijpen, tot wel 28% meer betrokken zijn dan degenen die dat niet doen. Werknemers die gelukkig en betrokken zijn, zullen sneller goede verhalen delen over jouw bedrijf, de kernwaarden en hun eigen positieve ervaring. Mond tot mond of op online review pagina’s; als merkambassadeurs dragen ze bij aan het versterken van jouw Employer Brand!

Gelukkige familie in de natuur

5. Een duidelijke bijdrage aan de gezondheid van je werknemers 

Werk speelt een grote rol in ons geluk en welzijn en kan ons zowel een doel als sociale connecties opleveren. Maar, ons leven en onze interesses naast het werk zijn net zo belangrijk. Het bieden van flexibele benefits is een geweldige manier om te laten zien dat je op beide vlakken graag wilt bijdragen aan de gezondheid van jouw werknemers.

Eén van de steeds populairder wordende benefits op dat gebied, is het aanbieden van flexibele werktijden. Onze Employee Happiness Index 2019 onthult dat werkuren en vrije dagen de meest belangrijke arbeidsvoorwaarden zijn voor Generatie X, millenials en Generatie Z.  

Een andere manier om te laten zien dat je graag wilt bijdragen aan de gezondheid van jouw medewerkers is door het bieden van korting op sportabonnementen, massages op het werk, yoga lessen tijdens lunchtijd en het oprichten van sportclubjes. In onze Employee Happiness Index 2019 kun je lezen dat door Generatie X, Baby boomers en Generatie Z de gezondheid en welzijn benefits het meest worden gewaardeerd.

Wil je meer lezen over wat flexibel belonen inhoudt? Hoe het kan bijdragen aan het succes van jouw organisatie? En hoe je effectief een flexibel beloningsmodel implementeert?  Download onze whitepaper, Waarom flexibel belonen en hoe zet je dit effectief in? DOWNLOAD WHITEPAPER