Een gepersonaliseerde strategie voor financieel welzijn ontwikkelen.

Laatst bijgewerkt: 2022-07-195 minuten leestijd

Om te beginnen, wat is financieel welzijn, en hoe kan het gedefinieerd worden?

In ons e-book Financial Wellness: The Topic You Can’t Afford to Ignore wordt financieel gedefiniëerd als:

  • De vrijheid om levenskeuzes te maken
  • Het vermogen om te overleven en te gedijen in moeilijke tijden
  • Controle over dagelijkse financiën
  • De middelen hebben om plannen voor de toekomst te maken

Welzijn en je financiën

De term financieel welzijn bestaat uit twee woorden die intrinsiek met elkaar verbonden zijn. Denk erover na - het is immers onwaarschijnlijk dat we een hoge mate van welzijn ervaren als we ons gestrest voelen over onze financiën.

In een rapport van Bank of America uit 2017 over Workplace Benefits werd onthuld dat de top drie financiële stressfactoren zijn:

  • Sparen voor de toekomst – 67%

  • Betalen van maandelijkse rekeningen – 57%

  • Creditcardschulden – 42%

De financiële gevolgen van COVID-19 hebben er echter weinig toe bijgedragen dat de mensen minder financiële zorgen hebben. Uit een recent consumentenonderzoek blijkt dat 54% van de Europeanen in alle leeftijdsgroepen door de crisis inkomen heeft verloren en dat 47% zegt dat de pandemie hun financieel welzijn negatief heeft beïnvloed. Sterker nog, 47% van de huishoudens met kinderen zegt dat hun rekeningen sneller stijgen dan hun inkomen, vergeleken met 38% van de huishoudens zonder kinderen.


financial-stress-factors

Waarom werkgevers daar aandacht aan moeten besteden

Het financiële welzijn van werknemers lijkt misschien een privé-aangelegenheid voor individuen, maar de financiële stress en moeilijkheden van je werknemers kunnen een grote invloed hebben op het resultaat van je bedrijf.

In de tijd voor COVID-19 bleek uit een enquête van Bank of America Merrill Lynch dat 53% van de werknemers meldde dat stress door hun financiën hen regelmatig belemmert bij de concentratie en productiviteit op het werk. Nu, met nog grotere financiële onzekerheid door de pandemie, zal het aantal mensen dat zegt gestresst te zijn door hun financiën dramatisch zijn toegenomen.

Behalve het verbeteren van de productiviteit en de winstmarges is het ondersteunen van het financiële welzijn van je werknemers ook een goede zaak.

 

Ondersteuning van welzijn van werknemers

Een van de meest effectieve manieren om het welzijn van werknemers te ondersteunen is via je aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden. En een secundaire arbeidsvoorwaardenregeling met bijzondere nadruk op financiële welzijnsondersteuning is de juiste weg.

Maar wil het aanbod van arbeidsvoorwaarden van een bedrijf een positieve invloed hebben op het financiële welzijn van de werknemers, dan moet het voor elk individu gunstig zijn. En dat is de kunst. Elke werknemer heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften, afhankelijk van in welke financiële fase hij zich bevindt en of hij een babyboomer, een Millennial, of Generatie Z is.

supporting-employee-financial-wellness-

Een gepersonaliseerd aanbod

Tegenwoordig is je vermogen om elke generatie aan te spreken door je aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden te personaliseren van cruciaal belang. Dus hoe doen werkgevers dat? Door in te spelen op de behoeften van het individu. Hoe? Door elke werknemer de flexibiliteit te geven om uit een reeks financiële welzijnsopties een keuze te maken die voor hem het voordeligst is.

Hier is een flexibel arbeidsvoorwaardenmodel het nuttigst. Een flexibele arbeidsvoorwaardenregeling stelt bedrijven in staat het financiële welzijn van elke werknemer ter sprake te brengen en te ondersteunen door ervoor te zorgen dat aan ieders behoeften wordt voldaan. Een door de werkgever opgezette flexibele arbeidsvoorwaardenregeling biedt de werknemers de mogelijkheid te kiezen uit een groot aantal aanbiedingen vóór belasting, om zo een arbeidsvoorwaardenpakket op maat samen te stellen dat het best aan hun behoeften voldoet. Je aanbod kan de werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden een voorkeursleverancier te kiezen of de pensioenregeling of verzekering te kiezen die het best bij hen past.

Uit onderzoek blijkt dat financiële adviesdiensten en hulpmiddelen gericht op budgetteren, sparen en beleggen beslist iets is wat werknemers willen - waarbij 86% van de ondervraagden zegt dat ze zouden deelnemen aan een door hun werkgever aangeboden financieel educatieprogramma. Bedenk dus welke financiële welzijnsdiensten je als onderdeel van je flexibele arbeidsvoorwaardenregeling kunt aanbieden.

Samengevat, een flexibele arbeidsvoorwaardenregeling stelt bedrijven in staat het financiële welzijn van elke werknemer ter sprake te brengen en te ondersteunen door ervoor te zorgen dat aan ieders behoeften wordt voldaan.


Wil je meer weten? Download Benify’s e-book Financial Wellness: The Topic You Can’t Afford to Ignore.

FINANCIAL WELLNESS E-BOOK