Eigen keuzes maken: flexibel belonen in de hybride werksituatie

Laatst bijgewerkt: 2023-02-245 minuten leestijd

Waar hebben de werknemers in jouw organisatie behoefte aan als het gaat om belonen? Sinds de komst van de hybride werksituatie zijn de wensen en behoeften daarin veranderd. Er wordt zowel thuis als op kantoor gewerkt. Hoe sluit de manier van belonen in dat geval aan op een gezonde werk-privébalans? Flexibel belonen biedt daarin uitkomst. Zo kunnen werknemers zelf kiezen hoe en welke beloning ze inzetten. Daar worden ze wel zo blij van.

Uit het Future of Work onderzoek door Benify onder ruim 39.000 Europese werknemers is gebleken dat het grootste deel van de Nederlandse werknemers (69%) arbeidsvoorwaarden die een gezonde werk-privébalans ondersteunen het belangrijkst vinden. Daarin heeft volgens hen de werkgever een grote verantwoordelijkheid (55%). Belangrijk dus om daar aandacht aan te besteden.

flexibel belonen hybride werksituatieWork-life balance

De tijd dat we vijf dagen per week naar kantoor gingen en de hele avond vrij hadden voor eigen activiteiten lijkt inmiddels een herinnering uit een ver verleden. Na lange perioden van thuis werken, kunnen we het ons niet meer voorstellen om alleen nog fulltime op kantoor te werken. De work-life balance kreeg sinds de pandemie een totaal nieuwe betekenis. Tussen het werk door even een yogaklasje bijwonen, een wasje draaien of een boodschap halen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar ook voor ’s avonds nog een uur achter de pc kruipen om mails te beantwoorden, draaien we ons hand niet meer om. Nu het hybride werken vrijwel de norm is binnen de meeste organisaties, is het van belang de arbeidsvoorwaarden nog eens onder de loep te nemen. Zijn ze wel flexibel genoeg om jouw werknemers voldoende te ondersteunen in het hybride werkconcept? 45% van de Nederlandse werknemers die meededen aan het Future of Work onderzoek geeft aan zeer tevreden te zijn over het pakket arbeidsvoorwaarden dat wordt aangeboden door de werkgever. Dat is dus minder dan de helft, wat betekent dat er nog tal van mogelijkheden zijn ter verbetering. Nederland scoort in Europa het hoogst (69%) van alle medewerkers die de werk-privébalans in arbeidsvoorwaarden het belangrijkst vinden. Terwijl slechts 29% aangeeft dat de werkgever ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan een goede werk-privébalans.

Keuzes, keuzes

Een flexibele werkomgeving waarin werknemers hun eigen keuzes kunnen maken, is voor hen aantrekkelijk. Zo geeft 43% van de Nederlandse werknemers in het Future of Work onderzoek aan dat zij graag een bredere selectie willen zien bij hun werkgever op het gebied van arbeidsvoorwaarden en kortingen. Dat zou hen een nog meer tevreden werknemer maken. Dit helpt ook bij de werving en selectie van nieuw personeel. Niet langer draait het alleen om een goed salaris. Er komt veel meer bij kijken. Een gezonde werk-privé balans is voor velen op dit moment het meest aantrekkelijk. Maar als we het dan hebben over flexibel belonen in de hybride werksituatie, waar kun je dan aan denken? Bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden die een bijdrage leveren aan de inrichting van de thuiswerkplek. Want als je een hele dag thuis werkt, wil je wel graag dat het ook een fijne werkplek is, van alle gemakken voorzien zoals op kantoor. Of een tegemoetkoming in de kosten voor de internetverbinding of reiskosten voor de keren dat je tóch op kantoor werkt. Maar ook ondersteuning voor de fysieke en mentale gezondheid is van belang. Denk hierbij aan de bijdrage aan een sportschoolabonnement.


flexibele voordelen werknemers hybride

Vitaliteitsbudget

We lichten één van de voorbeelden van flexibel belonen verder uit: het vitaliteitsbudget. De afgelopen jaren zijn we behoorlijk met onze neus op de feiten gedrukt wat betreft gezondheid. Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit. En dat komt niet alleen de werknemers ten goede, maar ook de organisatie. Want een gezond bedrijf is een organisatie met vitale werknemers. Eerder noemden we al het voorbeeld van de bijdrage aan een sportschoolabonnement, maar bijvoorbeeld ook een massage at work of mindfulness training dragen bij aan een vitaal leven. Hiervoor kun je het zogenaamde vitaliteitsbudget inzetten. De kosten voor workshops of producten die een gezonde vitaliteit stimuleren, kun je hiermee declareren. Het vitaliteitsbudget is één kalenderjaar geldig. Door de inzet van het vitaliteitsbudget kan de gezondheid van je werknemers verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een lager verzuimpercentage en een besparing in de kosten. Win-win dus.

Beweeg mee!

Benieuwd welke flexibele arbeidsvoorwaarden je nog meer in kunt zetten voor gezonde en blije werknemers in de huidige hybride werksituatie? Lees dan onze whitepaper Flexibel belonen in de hybride werksituatie. We leggen uitgebreid uit welke mogelijkheden er zijn om jouw werknemers te ondersteunen in een gezonde werk-privébalans. Wij bewegen mee met het hybride werken, jij ook?