Niet vergeten: In 2023 kun je weer gebruik maken van de nog ruimere werkkostenregeling

Laatst bijgewerkt: 2023-02-105 minuten leestijd

Om werknemers zo goed mogelijk te faciliteren, mag je ze deels belastingvrij vergoeden via de werkkostenregeling (WKR). In 2023 is deze regeling extra verruimd en dat biedt kansen voor jou en je werknemers.

Meer (vrije) ruimte in 2023

Je kunt je mensen door de WKR belastingvrij faciliteiten bieden. Deze zogenaamde ‘vrije ruimte’ is per 1 januari 2023 tijdelijk extra verhoogd naar 3% over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. Vanaf 2024 vervalt de tijdelijke verhoging weer, en wordt het 1,92% tot €400.000,-. Over het bedrag van de loonsom bóven de €400.000 is je vrije ruimte in 2023 1,18%. Goed opletten dus, want als je meer besteedt dan de vrije ruimte wordt 80% belasting gerekend.

Eén van de belangrijkste redenen voor de extra vrije ruimte in 2023 is de flinke stijging van de energiekosten. Werkgevers kunnen medewerkers zo financieel steunen door meer werkgerelateerde kosten op zich te nemen.

Guy_mobile_laptop-small

Hoe kun je de (extra) vrije ruimte in de WKR gebruiken?

Eigenlijk kun je de werkkostenregeling als werkgever inzetten voor alles wat je werknemers nodig hebben om te werken. Dat kan betekenen dat je je werknemers bijvoorbeeld kinderopvang biedt op de werkplek, maar ook kerstpakketten, laptops, telefoons, personeelsfeesten en bonussen kunnen er onder vallen.

Dit zijn allemaal manieren om mensen te vergoeden voor hun werk én je stelt ze met deze faciliteiten, cadeaus en apparaten ook in staat om hun werk nog beter te doen. 
Niet alle werkplekvoorzieningen gaan trouwens ten koste van je (extra) vrije ruimte. Bepaalde ‘gerichte voorzieningen’ zijn sowieso belastingvrij, ze hebben een zogenaamde nihilwaardering. Denk hierbij aan koffie en thee op de werkplek, of een ov-abonnement. Wat wel en wat niet onder de regeling valt dit jaar, kun je lezen in de ‘Nieuwsbrief loonheffingen 2023’ van de Belastingdienst.

 

Waarom is de WKR zo belangrijk voor je benefits en rewards programma?

De WKR stimuleert bedrijven om een zo goed mogelijk employee benefits-en rewards pakket te bieden. Dat is niet voor niets en kan je als werkgever grote voordelen opleveren:

1. Je kunt de beste mensen aantrekken

Het personeelstekort loopt hard op in de meeste sectoren. Als je de beste en meest getalenteerde mensen wilt binnenhalen, moet je ook het beste arbeidsvoorwaardenpakket bieden. Een top benefits en rewards programma gaat dus veel verder dan alleen een goed salaris en een leuke leaseauto. Secundaire arbeidsvoorwaarden en faciliteiten – naast de financiële beloning – maken het verschil.

2. De beste mensen willen bij je blijven

Ook door het enorme aantal vacatures zien we in de meeste sectoren een groot verloop in het personeelsbestand. Dat is niet altijd in het voordeel van jou als werkgever. Met de beste benefits en rewards blijven mensen graag bij je werken. Zaken als goed geregelde kinderopvang, of een volledig betaald ov-abonnement kunnen namelijk belangrijke redenen zijn om bij een werkgever te blijven.

3. Je houdt je medewerkers gezond

In een tijd waar het ziekteverzuim weer oploopt, is het belangrijk dat je je mensen alle ruimte biedt om fysiek en mentaal gezond te blijven. De kosten van een fitnessabonnement wegen bijvoorbeeld niet op tegen de kosten van een medewerker die regelmatig of langdurig uitvalt door rugklachten.

Tips_how_to_support-NL2

4. Mensen worden productiever als ze gelukkiger zijn op hun werk

Als je mensen faciliteert in randzaken rondom hun werk, dan hebben ze alle ruimte om zich te concentreren op de inhoud van hun werk. Dat geeft voldoening en mensen worden daardoor weer net een tikje gelukkiger. Een interessante bijwerking van dit werkgeluk is dat mensen vaak ‘automatisch’ productiever worden. Win-win dus.

5. Een betere ‘werkmoraal’

Kortgezegd: als jij goed bent voor je mensen, dan zijn je mensen dat voor jou(w organisatie). De sfeer binnen je organisatie zal een stuk beter zijn wanneer je mensen ook zoveel mogelijk faciliteert met de employee benefits en rewards die ze nodig hebben. Dat levert wederzijds respect op én loyaliteit.

 

Vergeet dus ook in 2023 niet gebruik te maken van de ruimere werkkostenregeling. Het biedt je medewerkers én je organisatie de kans om te groeien.


Betrek uw werknemers bij hun hele levenscyclus. Lees meer in onze nieuwste whitepaper via onderstaande link.

DOWNLOAD LIFECYCLE GUIDE


Sources
WKR-check: snel en efficiënt inzicht in uw situatie. (2023, 3 januari). Schipper Accountants. | Ministerie van Algemene Zaken. (2022, 29 december). Verlaging werkgeverslasten. Prinsjesdag: Belastingplan 2023 | Rijksoverheid.nl. | Belastingdienst. (2023, 3 januari). Wat is de werkkostenregeling (WKR)? | Goodshore, C. (2023, 18 januari). Top 5 Reasons to Offer Employee Benefits. Business.org.