Hoe je jonge werknemers kunt voorlichten over financieel welzijn

Laatst bijgewerkt: 2022-07-195 minuten leestijd

Elk jaar sinds 2012 heeft het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties in samenwerking met de Ernesto Illy Foundation The World Happiness Report opgesteld. En elk jaar staan de Scandinavische landen - Finland, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Zweden - in de Top 10. Wat is nu het geheim? Waarom zouden deze landen zo gelukkig zijn?

Eén ding hebben al deze landen gemeen: ze streven ernaar hun bevolking (ondanks hogere belastingen) meer financiële zekerheid en financiële vrijheid te bieden via programma's voor gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen. Talrijke studies tonen aan dat grotere financiële zekerheid en financiële vrijheid niet alleen een positieve invloed hebben op ons financieel welzijn, maar ook op ons geluk in het algemeen.

Dus, hoewel geld geen geluk kan kopen, kan het wel zekerheid en comfort bieden, die bijdragen tot ons geluk.

 

Er is een F.I.R.E. Dat zich verspreidt

Zoals CBS bericht, vindt een trend die bekend staat als "Financial Independence, Retire Early," of F.I.R.E., diepe weerklank bij de jongste generaties van vandaag. De F.I.R.E. beweging moedigt mensen aan zuinig te leven en een groot deel van hun inkomen te sparen, om in de toekomst hun financiële onafhankelijkheid in eigen hand te nemen.

Veel Millennials en Gen Zers hebben zich dit idee eigen gemaakt met het doel zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden.

 

De kosten van financiële zorgen

Hoewel F.I.R.E. een heet hangijzer is ( bedoelde woordspeling) onder de jongste werknemers van vandaag, weet niet elke jongere hoe hij moet budgetteren, noch hoe hij moet sparen of hoe hij zijn pensioen moet plannen.

Werkgevers spelen een belangrijke rol als het gaat om het financiële welzijn van hun werknemers. Financiële zorgen hebben immers invloed op ons werk, ons welzijn, onze productiviteit en betrokkenheid, om nog maar te zwijgen van de economische gevolgen die ziekteverzuim of absenteïsme voor bedrijven kan hebben.

Een 2017 Workplace Benefits Report van de Bank of America bleek dat 56% van de werknemers zei dat ze erg of enigszins gestrest zijn over hun financiële situatie. 53% van die werknemers meldt dat de stress hun vermogen om zich op het werk te concentreren en productief te zijn in de weg staat, waarbij Millennials twee keer vaker dan babyboomers zeggen dat stress het werk in de weg staat. Helaas hebben de financiële gevolgen van COVID-19 de zaken alleen maar verergerd.

Volgens een nieuw onderzoek zijn Millennials bijzonder kwetsbaar voor de economische turbulenties van de COVID-19 crisis. Lagere verdiensten betekenen minder besteedbaar inkomen, wat minder spaargeld betekent als ze hun baan verliezen of gedwongen worden minder te gaan werken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 67% van de Millennials door de crisis inkomen heeft verloren en 53% zegt dat de pandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun financieel welzijn.

employees-financial-worries-can-affects-many-aspects-at-work-negatively

Positieve financiële gewoonten vormen

Om het financiële welzijn van werknemers te ondersteunen, moeten bedrijven hun werknemers helpen positieve gewoonten rond hun financiën op te bouwen. En dit kan alleen bereikt worden middels educatie.

Onderzoek toont aan dat financiële adviesdiensten en hulpmiddelen gericht op budgetteren, sparen en investeren inderdaad iets is wat werknemers willen. In het eerder genoemde rapport zei zelfs 86% van de ondervraagde werknemers dat ze zouden deelnemen aan een door hun werkgever aangeboden programma voor financiële educatie.

Naarmate we verschillende mijlpalen in het leven meemaken - ons eerste huis kopen, een gezin stichten, onze kinderen naar school laten gaan, en ons uiteindelijk op ons pensioen voorbereiden - veranderen onze financiële prioriteiten natuurlijk. Als we echter positieve gewoonten rond geld ontwikkelen, zijn we beter toegerust om door deze levensfasen te navigeren.

 

Werknemers voorlichten en mondig maken

Hier zijn wat suggesties over hoe je je werknemers kunt helpen hun financiën te begrijpen:

  • Nodig een deskundige op de werkplek uit om een lezing of een reeks lezingen te houden over allerlei financiële zaken, waaronder schuldbeheer, budgetteren en sparen.

  • Geef financieel advies over hoe werknemers hun salaris tijdens verschillende mijlpalen het best kunnen gebruiken.

  • Bied een selectie van benefits voor werknemers die financiële zekerheid en financieel welzijn bieden.

  • Zelfs als je jongste werknemers nog tientallen jaren van hun pensioen verwijderd zijn, leg dan het belang van het pensioen uit, hoe het werkt, en hoe je er het meeste uit kunt halen.

  • Help de werknemers zich bewust te worden van hun totale beloning die verder gaat dan alleen hun salaris, zoals flexibele voordelen of een flexibel budgetplan. Zo kunnen de werknemers de werkelijke waarde van hun beloning zien en de verschillende componenten dienovereenkomstig benutten.

Voor bedrijven is het een no brainer - investeren in het financiële welzijn van je werknemers is goed besteed geld.


Op zoek naar meer tips over hoe je het financiële welzijn van je werknemers kunt vergroten? Download ons e-book, Financial Wellness: The Topic You Can’t Afford to Ignore.

FINANCIAL WELLNESS E-BOOK