Massale ontslagname? Ga voor massaal personeelsbehoud!

Laatst bijgewerkt: 2022-12-204 minuten leestijd

Vanaf begin 2021 nemen Amerikaanse werknemers in grote getalen ontslag. Deze trend – the great resignation in het Engels – is inmiddels overgeslagen naar Europa. Er zijn verschillende oorzaken genoemd voor deze vrijwillige ontslaggolf. Werknemers waren ongelukkig omdat de Amerikaanse overheid weigerde werkgevers in bescherming te nemen. Ook de stijgende kosten van levensonderhoud en achterblijvende loonstijgingen speelden een rol.

Maar het is lastiger om de achtergronden van de massale ontslagname in 2022 te duiden. Volgens Grace Lordan, Associate Professor in de gedragswetenschappen aan de London School of Economics, is het niet zo dat werknemers zomaar ontslag nemen. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar werkgevers die niet alleen een betere positie met een beter salaris bieden, maar ook een gezonde werk/privé-balans.

Voor ons The Future of Work Report gaf 37% van de Franse medewerkers aan bereid te zijn over te stappen naar een werkgever met betere arbeidsvoorwaarden. Onder Duitse werknemers was dat 27%. Op de vraag wat de belangrijkste factor is bij de keuze voor een nieuwe werkgever, noemt de meerderheid van de werknemers het salaris en de arbeidsvoorwaarden. 32% van de Britse werknemers zegt te willen werken voor een bedrijf met arbeidsvoorwaarden die gericht zijn op een betere werk/privé-balans.

Great_retention_1

Naar het massale personeelsbehoud met digitale arbeidsvoorwaarden

Dit grote verloop is natuurlijk een enorm probleem voor werkgevers. Als medewerkers na 18 maanden overstappen naar een werkgever die een betere werk/privé-balans biedt, worden de investeringen die in dat anderhalf jaar in de werknemer zijn gedaan nooit terugverdiend. Bedrijven moeten dus het juiste arbeidsvoorwaardenpakket aanbieden, met opties die aansluiten bij elke mogelijke behoefte die medewerkers kunnen hebben om die ideale werk/privé-balans te creëren. Als dit op een efficiënte manier wordt waargemaakt en werknemers tevreden zijn over hun benefits, kan de massale ontslagname omslaan in massaal personeelsbehoud.

Door arbeidsvoorwaarden digitaal aan te bieden op een mobiel platform, kun je werknemers gelukkiger maken, zodat ze niet peinzen over een overstap naar een andere werkgever. Met een app kun je een buitengewone ervaring bieden voor benefits en beloning. Tegelijkertijd zijn er mogelijkheden om administratieve rompslomp te verkleinen, processen te automatiseren, de communicatie van de waardepropositie aan werknemers aanzienlijk te verbeteren en te zorgen voor beter gegevensbeheer en beter beheer van de kosten voor benefits en beloning.

Great_retention_2

Voorbij de pandemie

Eerder beschreven we in een blog dat de hybride werkplek – geboren uit noodzaak tijdens de coronapandemie – cruciaal is voor het vervullen van vacatures tijdens de pandemie. Een volledige terugkeer naar het kantoor lijkt in bepaalde sectoren erg onwaarschijnlijk.

Als werkgever kun je natuurlijk meer geld beloven om werknemers terug naar kantoor te lokken, maar volgens deskundigen en ons eigen onderzoek is dat niet het antwoord. Door medewerkers op basis van een hybride werkmodel arbeidsvoorwaarden op maat te bieden, krijgen ze een beter beeld van hun totale waarde, een betere werk/privé-balans – en blijven ze langer bij je werken dan de geschatte 18 maanden. Kijk trouwens ook even naar onze blog over hoe je het beste je medewerkers weer verwelkomt op kantoor.


In ons onderzoek onder 39.000 Europese werknemers zeiden de deelnemers dat ze een betere werk/privé-balans willen. Meer weten over hoe werken eruit gaat zien? Download het The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe. 

DOWNLOAD RAPPORT