Zeggen dat de coronapandemie al onze levens in 2020 heeft ontwricht, zou een understatement zijn. Van reizen en vrije tijd tot sociale contacten en de plaats van het werk, COVID-19 veranderde al snel het leven zoals wij dat eens kenden.
Als reactie op de pandemie werden organisaties over de hele wereld gedwongen zich aan te passen aan nieuwe manieren van werken, waardoor zij hun activiteiten van de ene dag op de andere moesten digitaliseren. Organisaties moesten verouderde werkmodellen onmiddellijk heroverwegen, terwijl werknemers eindelijk de kans kregen om aan te tonen dat werken op afstand en flexibele werktijden niet alleen mogelijk zijn, maar ook bijdragen tot een beter evenwicht tussen werk en privéleven en, in veel gevallen, zelfs de productiviteit verhogen.
Vandaag de dag hebben we niet alleen veranderd hoe, wanneer en waar we werken, maar is ook veranderd wat werknemers willen. Om precies te weten te komen wat werknemers zeggen te willen, hebben we een enquête gehouden onder meer dan 58.000 werknemers in heel Europa, en de resultaten waren ronduit verhelderend.
(I Can’t Get No) Satisfaction
Wij vroegen deelnemers in het VK, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland hoe tevreden zij zijn met hun huidige employee benefits.
Hoewel de hoogste aantallen in Nederland te vinden zijn, zegt minder dan de helft van de Nederlandse werknemers zeer tevreden te zijn met de arbeidsvoorwaarden die hun door hun werkgever worden aangeboden.
Duitsland (37%) komt op de tweede plaats, gevolgd door Denemarken (35%), het VK (33%), Frankrijk (32%) en ten slotte Zweden (29%). Wat in ieder geval duidelijk is, is dat werkgevers hun huidige strategie inzake secundaire arbeidsvoorwaarden moeten herzien. Als je hulp nodig hebt, mis dan niet onze vijf stappen naar een succesvolle arbeidsvoorwaardenstrategie.
Werknemers delen wat zij werkelijk willen
Dus, wat willen de werknemers van vandaag nu precies? In onze enquête vroegen we deelnemers drie employee benefits te kiezen waarvan ze graag zouden willen dat hun werkgevers die aanbieden. Hieronder belichten we de top twee voor elk land, maar voor een volledig beeld en de top drie arbeidsvoorwaarden, download je best The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe
V.K:
- Financiële benefits (bijv. bonussen, aandelen, winstdeling enz.) (26,52%)
- Verlof en werktijden (bijv. vakantie-uitwisseling, minder uren) (22,40%)
Duitsland:
- Financiële benefits (28,11%)
- Pensioenuitkeringen (25,59%)
Denemarken:
- Financiële benefits (24,77%)
- Verlof en werktijden (18,27%)
Frankrijk:
- Financiële benefits (41,90%)
- Pensioenuitkeringen (18,23%)
Nederland:
- Financiële benefits (33,45%)
- Benefits in de vorm van eten en drinken (18,08%)
Zweden:
- Kortingen voor privéaankopen (22,99%
- Financiële benefits (22,06%)
De resultaten zijn duidelijk. Nu de pandemie wereldwijd miljoenen werknemers in financiële onzekerheid brengt, is het niet verwonderlijk dat mensen die op zoek zijn naar een zekerder toekomst, vandaag als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden pensioenuitkeringen en andere financiële benefits kiezen. Voor een uitgebreide gids over het belang van financieel welzijn, download je best ons e-book, Financial Wellness: The Topic You Can't Afford to Ignore.
Ondanks het feit dat in heel Europa nog steeds veel kantoren gesloten zijn en miljoenen Europeanen thuis werken, is verlof en werktijden (bv. vakantie-uitwisseling, minder uren) een andere veelgevraagde benefit die werknemers tegenwoordig door hun werkgevers aangeboden willen zien. Deze bevinding ondersteunt de theorie van veel deskundigen dat we getuige zijn van het einde van het traditionele 9-5 kantoormodel - werknemers zoeken meer flexibiliteit.
Wil je meer bevindingen lezen van ons grootste Europese onderzoek tot nu toe? Download vandaag nog The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe!