Voorkom letsel met gezonde arbeidsvoorwaarden

Laatst bijgewerkt: 2022-12-204 minuten leestijd

Veel werkgevers zijn druk met het doorvoeren van veranderingen op de werkplek om spier- en skeletaandoeningen te voorkomen. Anderen hebben dat al gedaan. Soms gaat het om eenvoudige ergonomische veranderingen, zoals de komst van in hoogte verstelbare bureaus waarmee medewerkers niet uren aaneen hoeven te zitten. Andere werkgevers introduceren geautomatiseerde hefinrichtingen of trolleys voor het verplaatsen van zware voorwerpen.

De spier- en skeletaandoeningen waarover werknemers het meest klagen 

Het optillen van zware objecten is slechts een van de vele mogelijke oorzaken van werkgerelateerde spier- en skeletaandoeningen. In magazijnen, luxewinkels of op kantoor: afhankelijk van de werkplek kunnen zich andere aandoeningen voordoen. Uit een rapport over gezondheid en veiligheid van de Britse overheid blijkt dat in 2019-2020 480.000 werknemers last hadden van nieuwe of chronische spier- en skeletaandoeningen. Dat getal was goed voor het enorme aantal van 8,9 miljoen verloren werkdagen. Een groot drama voor werknemers, maar ook veel verloren tijd voor bedrijven.

In het rapport wordt onder meer gesteld dat “het handmatig hanteren van lasten, ongemakkelijke of vermoeiende houdingen en toetsenbordwerk of repetitieve handelingen naar onze inschatting de belangrijkste oorzaken zijn van werkgerelateerde spier- en skeletaandoeningen, volgens de gegevens 2009/10-2011/12 LFS.” Dit wijst niet alleen naar computerwerk als de grote boosdoener, maar ook naar wat we naast het werk doen om te ontspannen – zoals tv kijken en mobiele devices gebruiken.

Healthy_benefits_1

Secundaire arbeidsvoorwaarden tegen spier- en skeletaandoeningen

Maar de huidige maatregelen zijn onvoldoende om de uitdagingen te lijf te gaan waar werkgevers en werknemers tegenwoordig mee worstelen. Door de pandemie zagen vele werknemers zich gedwongen om vanuit huis te werken met hun soms verouderde apparatuur. Zo zullen velen niet zo’n fijn in hoogte verstelbaar bureau hebben, of die lekkere ergonomische stoel. En bovendien waren de fitness- en andere sportfaciliteiten die sommige bedrijven aanbieden ook niet toegankelijk in het coronatijdperk.

Wat is dan de oplossing?

Het antwoord: werkgevers die een gezonde thuiswerkomgeving aanbieden

Werknemers kunnen tegenwoordig met een app eenvoudig kantoormeubilair voor thuis bestellen, samen met allerlei andere gezondheidsvoorzieningen, zoals massage en yoga. Deze benefits zijn tijdens de pandemie steeds belangrijker geworden. Volgens het The Future of Work Report hechten Zweden het grootste belang aan gezondheidsvoorzieningen, gevolgd door de Nederlanders en de Fransen. Inwoners van het VK vinden dergelijke voorzieningen het minst belangrijk. Kan dit te maken hebben met het feit dat 60% van de Britten tevreden zegt te zijn over de gezondheidsvoorzieningen van de NHS voor hun behoeften?

Bedrijven beginnen zich te realiseren dat thuiswerkplekken meer als de werkstations op kantoor moeten zijn om spier- en skeletaandoeningen te voorkomen. Zo kregen thuiswerkers van bepaalde bedrijven tijdens de pandemie al een budget waaruit ze apparatuur voor het thuiskantoor – zoals een bureau, lamp of stoel – konden betalen.

Healthy_benefits_2

Welzijns- en gezondheidsbenefits zoals de al genoemde massage en yoga worden via een app ook al door bedrijven aangeboden. Medewerkers kunnen nu nog eenvoudiger een tijdstip reserveren. Ook kunnen ze kijken hoe groot het budget is dat ze van de werkgever krijgen voor een sportschoolabonnement of andere gezondheidsgerelateerde activiteiten.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk voert de campagne Verlicht de last 2020-2022. Hierin wordt de aandacht gevestigd op de risico's van spier- en skeletaandoeningen, met informatie over hoe deze kunnen worden voorkomen. Er zijn ook een aantal eenvoudige oefeningen die medewerkers kunnen doen om de kans op het oplopen van spier- en skeletaandoeningen op de werkplek te verkleinen.

In ons onderzoek onder 39.000 Europese werknemers vertelde 43% van de Britse deelnemers dat benefits gericht op het thuiswerken voor hen het belangrijkst zijn.


Meer weten over welke arbeidsvoorwaarden gericht op gezondheid werknemers het belangrijkst vinden? Download het The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe. 

DOWNLOAD RAPPORT