Work-Life Balance: Wat werknemers in Nederland het meest waarderen

Laatst bijgewerkt: 2023-01-186 minuten leestijd

De vroege ochtendspits nog voor het gezin wakker is. De race om de trein van 18:15 naar huis te halen na een lange dag op kantoor. De kinderen een uurtje zien voor ze naar bed gaan. Eerst naar de sportschool of eerst eten? Een eens maar al te bekend scenario voor werknemers overal. Maar toen kwam covid-19, en in een oogwenk veranderde alles. Anderhalf jaar later, nadat de pandemie een eind maakte aan het werk-leven zoals we dat ooit kenden, zien we de eerste tekenen van een nieuwe toekomst.

Dus, wat heeft de toekomst in petto voor werknemers in Nederland? We ondervroegen meer dan 58.000 deelnemers in heel Europa om te achterhalen wat werknemers vinden van hun huidige omstandigheden, wat ze willen, wat ze zoeken en waarderen in een werkgever, en wat volgens hen de toekomst van werk zal zijn.

Als er een overkoepelend thema is, dan is dat het belang van het welzijn van de werknemers in de nasleep van de pandemie. En een belangrijk onderdeel van welzijn is work-life balance.

En hoe zit het nu hier in Nederland? Wat willen Nederlandse werknemers, en hoe willen ze werken?

employee benefits voorbeelden

Je huis is nu ook je kantoor

Werken op afstand is natuurlijk altijd een onderwerp van discussie geweest onder werkgevers. Maar na het uitbreken van de pandemie in 2020 hadden bedrijven weinig andere keus dan werknemers toe te staan thuis te werken.

Vanuit het oogpunt van de werkgever is een van de grootste zorgen over werken op afstand de productiviteit. Kun je erop vertrouwen dat werknemers hun werk doen? Zijn werknemers meer of juist minder productief? Bloomberg bericht nu over een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat werken op afstand ons inderdaad productiever maakt.

Toen deelnemers aan ons onderzoek vragen kregen over werken op afstand, zei 45% van de Nederlandse respondenten dat ze in de toekomst meer thuis zouden willen werken. Maar wat zeggen Nederlandse werkgevers? Volgens een bron hebben 25 van de grootste bedrijven in Nederland positieve ervaringen opgedaan met telewerken en zullen ze ook na de pandemie werknemers blijven toestaan thuis te werken.

Ongeacht of het gaat om een paar keer per week thuis werken, of een paar weken per maand, het is duidelijk dat hybride modellen hier in Nederland de toekomst van het werk zullen zijn. 

 

Work-Life Balance
– Wiens verantwoordelijkheid is het?

Vanuit het perspectief van de werknemer helpt thuiswerken natuurlijk om een groter gevoel van work-life balance te bereiken.

Toen we de Nederlandse deelnemers vroegen om, in volgorde van belangrijkheid, de categorieën van benefits waartoe ze nu toegang hebben te waarderen, beoordeelde 69% arbeidsvoorwaarden voor work-life balance als het belangrijkst.

Om een goede work-life balance te bereiken, hebben werknemers natuurlijk voorwaarden nodig die dat mogelijk maken. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat werkgevers de verantwoordelijkheid hebben ervoor te zorgen dat de werkplek van een werknemer veilig en gezond is, ook als hij thuis werkt. Deze verantwoordelijkheid staat bekend als ‘zorgplicht’. Als de deelnemers gevraagd wordt hoeveel verantwoordelijkheid werkgevers moeten nemen om een goede work-life balance te bereiken, zegt 55% dat ze vinden dat een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de werkgevers ligt.


minst stressvolle Europa

 

Waarom we het minst stressvolle land in Europa zijn.

Een goede work-life balance helpt stress verminderen en voorkomt burn-out. Maar helaas blijkt uit onze enquête dat werk nog steeds de grootste stressfactor is voor werknemers in heel Europa, en dat die het hoogst is in Frankrijk en het VK.

Het goede nieuws is dat in Nederland het aantal werknemers dat zegt dat werk hun belangrijkste bron van stress is, 30% lager ligt dan het Europese gemiddelde. Sterker nog, op de vraag hoe gestrest Nederlandse werknemers zich voelen op een gemiddelde werkdag, zei slechts 8% dat ze zich erg gestrest voelen. Even boeiend was dat 42% van de Nederlandse deelnemers zei weinig tot geen stress op het werk te ervaren.

Waarom zijn we minder gestrest dan inwoners van andere landen? Is dit omdat werknemers zich gesteund voelen door hun werkgevers? Helpt Flexibel Belonen dat we hier in Nederland hebben om stress te verlichten door de dagelijkse uitdagingen van het leven te vereenvoudigen? Dat is zeer waarschijnlijk nu uit onze enquête blijkt dat van alle werknemers Nederlandse werknemers het meest tevreden zijn met het totale aanbod van benefits dat hun werkgever hen biedt 

Of zou het kunnen dat we minder gestresst zijn dan andere Europese naties door het uniek Nederlandse stress-busting concept dat bekend staat als Niksen? Niksen betekent 'er zijn', zonder ernaar te streven iets te bereiken. De techniek houdt in dat je gewoon observeert en aanwezig bent. Met andere woorden, het is de kunst van het niets doen. In veel opzichten sluit niksen mooi aan bij het thema van work-life balance. Te midden van alles wat overdag gedaan moet worden, is het belangrijk dat we evenwicht vinden. In het geval van Niksen kan dat betekenen dat je tijd vrijmaakt om even te stoppen en je batterijen op te laden voor je weer verder gaat met de dingen die je moet doen.

Terwijl de toekomst van werk zich ontvouwt, zouden Nederlandse werkgevers er verstandig aan doen het welzijn van hun werknemers te ondersteunen door voorwaarden en hulpmiddelen te bieden, waaronder lifestyle benefits die hen helpen een goede work-life balance te bereiken.


Ontdek meer inzichten door The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe te downloaden

FUTURE OF WORK REPORT