Zo zorg je voor een sterke werkcultuur - 5 tips om medewerkers en teams op afstand samen te brengen

Laatst bijgewerkt: 2022-07-195 minuten leestijd

In tijden van nood hebben werkgevers altijd dankbaar gebruik gemaakt van de flexibele schil: flexwerkers en zzp’ers die kunnen worden ingezet als de vaste werknemers ineens niet meer beschikbaar zijn. Het wordt al een cliché, maar door de pandemie is de bedrijfsvoering van veel organisaties voorgoed veranderd, met medewerkers die voor een groot deel van hun tijd vanuit huis werken.

Maar wanneer we praten over werken op afstand, wordt één dimensie al snel over het hoofd gezien. We zien dat veel grote, internationale bedrijven nu werken met teams op afstand – en voor sommigen daarvan is het heel lastig om een sterke werkcultuur neer te zetten. Hoe breng je als bedrijf deze teams en medewerkers op afstand met elkaar in verbinding, ondanks dat ze zich in verschillende werelddelen bevinden?

Volg de volgende vijf stappen en ervaar zelf hoe technologie kan bijdragen aan een sterke werkcultuur, óók als je teams en medewerkers zich op grote afstand bevinden.

Stap 1: Gebruik betrouwbare technologie

Op een onlangs door Adobe georganiseerd Solution Forum, zei auteur en ondernemer Stephen Van Belleghem dat technologie moet functioneren, omdat mensen het niet accepteren wanneer dit niet het geval is. Bij de keuze voor een HR-platform is het dus belangrijk dat het stabiel is en er zo nodig snel praktische hulp geboden wordt. Zo weet je zeker dat alle medewerkers in contact kunnen zijn met elkaar en benaderbaar zijn.

Stap 2: Kies een platform dat makkelijk kan worden geïntegreerd in je bestaande infrastructuur

Andere software en een nieuw systeem kunnen grote problemen veroorzaken voor je IT-afdeling. Dat geldt dus evenzeer voor een nieuw HR-benefitsplatform. Als je als werkgever een sterke werkcultuur wilt creëren door middel van communicatie met en door medewerkers, is het dan ook zaak om je nieuwe platform snel in gebruik te kunnen nemen, met geen of minimale verstoring. Het laatste dat je wilt, is dat iedereen in het ongewisse verkeert – inclusief jezelf!

Strong_work_culture_1


Stap 3: Gebruik technologie op de juiste manier

Wanneer je HR-platform eenmaal is geïnstalleerd, moeten je medewerkers weten hoe ze er optimaal van gebruikmaken. Dit is de eerste echte stap om teams en medewerkers op afstand van alle soorten organisaties met elkaar te verbinden, zelfs complexe organisaties met buitendienstmedewerkers die onderweg zijn en geen toegang hebben tot desktopcomputers. Als werkgever kun je online trainingen aanbieden; niet alleen voor het HR-platform zelf, maar voor alle systemen en processen die belangrijk zijn voor je bedrijfsvoering. Wanneer werknemers de weg kennen op het HR-platform, de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben en samen met andere collega’s meedoen aan online activiteiten, begint zich een sterke werkcultuur te vormen.

Stap 4: Zorg dat je medewerkers samenwerken en voelen dat ze erbij horen

Een platform waarop medewerkers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken is een must, zeker nu hybride werk en werken op afstand steeds populairder worden. De mogelijkheid om overal en altijd te kunnen communiceren is slechts een van de vele voordelen van een HR-platform. Door de juiste arbeidsvoorwaarden te bieden, wordt een sterke werkcultuur neergezet. Daarbij is het essentieel om te zorgen voor gepersonaliseerde benefits die aansluiten bij de individuele situatie van de medewerkers. Als werkgever kun je bijvoorbeeld gezondheidsgerelateerde challenges organiseren, zoals een marathon in etappes, waarbij de locatie van de medewerkers onbelangrijk is. Zo stimuleer je niet alleen dat je werknemers gezonder leven, je zorgt ook voor verbinding tussen medewerkers uit verschillende afdelingen en, wie weet, uit verschillende werelddelen.

Strong_work_culture_2

Stap 5: Niet de zoveelste online conferentie

Natuurlijk, met conferentiesoftware is het veel makkelijker geworden om mensen van over de hele wereld te spreken. Maar je medewerkers moeten af en toe ook even weg van die camera en de soms slechte verbinding. Voor werknemers die geen liefhebber zijn van de camera of last hebben van onvoldoende bandbreedte, is een goede communicatietool op een HR-platform vaak de ideale oplossing. Door met je werknemers te communiceren via een HR-platform, hebben ze altijd toegang tot berichten en meldingen. In bepaalde situaties is dat zelfs inclusiever dan een videoconferentie. Deze communicatie zorgt vervolgens voor een sterkere werkcultuur waarbij alle medewerkers verbonden worden, vooral ook dankzij het gebruik van mobiele devices.


Meer weten over hoe een HR-platform voor benefits en total rewards zorgt voor een sterke werkcultuur in een wereldwijde organisatie? Lees hier onze whitepaper Global Online Benefits – How to effectively manage your employee benefits.

DOWNLOAD WHITEPAPER HIER