5 tips om de mentale veerkracht van je medewerkers te versterken

Laatst bijgewerkt: 2023-01-185 minuten leestijd

 

Veerkracht. Volgens het woordenboek is dat het vermogen om je aan te passen aan of te herstellen van ziekte of ingrijpende veranderingen in het leven. Maar hoe ondersteun je als bedrijf je medewerkers in moeilijke tijden? En waarom is dat belangrijk?

 

We hebben twee moeilijke jaren achter de rug. De pandemie eist momenteel minder slachtoffers, maar heeft intussen enorm veel mensen geraakt. Sommigen daarvan worstelen met long covid, terwijl anderen problemen ervaren als gevolg van de lockdowns en het onlosmakelijke isolement.

Hoe ondersteun je mensen die getroffen zijn door corona of worstelen met psychologische problemen? Wat kun je als werkgever doen om ze er weer bovenop te krijgen?

Lees hieronder 5 top-tips om de mentale veerkracht van je medewerkers te versterken.

Sporten

Natuurlijk, het is een waarheid als een koe: regelmatig bewegen doet wonderen voor je lichamelijke, maar zeker ook voor je geestelijke gesteldheid. Onderzoek toont aan dat sport goed is voor je cognitieve functies. Dat zijn de functies die te maken hebben met het verwerken van informatie. Denk maar aan waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden. In Nederland heeft het Trimbos Instituut aangetoond dat sportende mensen minder vaak last hebben van psychische stoornissen dan mensen die niet sporten.

Uiteraard is niet iedereen een liefhebber van de sportschool; sommigen houden niet van het repetitieve (of soms competitieve!) karakter van oefeningen in de fitness. Maar met een HR-benefitsplatform is het makkelijk om hiermee rekening te houden. Je kunt als werkgever met zo’n platform je medewerkers een jaarlidmaatschap voor de sportschool bieden, maar ook gezondheids-challenges creëren met te behalen doelen. Natuurlijk is het ook makkelijk om andere leuke activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld een zaalvoetbalcompetitie. Laat je fantasie je vrije loop en maak je medewerkers geestelijk sterker.

Top5Tips_1

Ontspanning

Stress op het werk is al jaren een belangrijk arbeidsrisico. Volgens onderzoek van TNO hadden in 2020 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Hoewel meer en meer werknemers hun stressklachten melden, doen anderen dat niet. Zij modderen voort, wat in ernstige gevallen ook echt tot burn-out kan leiden.

Natuurlijk kun je op allerlei manieren ontspanning zoeken. Er zijn veel liefhebbers van tuinieren of schilderen, maar daarvoor wordt vaak pas in het weekend tijd gemaakt. Met een app hebben werknemers altijd en overal direct toegang tot meditatie- en ontspanningsoefeningen. Bedrijven die hun medewerkers aanmoedigen om pauze te nemen wanneer ze te gespannen raken, melden in het algemeen dat hun werknemers zich beter en meer gewaardeerd voelen. Als gevolg presteren ze beter op het werk, omdat hun mentale veerkracht een boost heeft gekregen.

 

Praten

Het is moeilijk omgaan met lastige situaties als zich een drukke werkdag, -week of zelfs -maand voor je uitstrekt. Hoewel voor sommigen werk juist afleiding biedt voor psychologische problemen, kunnen dergelijke kwesties je soms onverwacht raken. En dat kan een forse aanslag zijn op je mentale veerkracht. Als werkgever kun je ondersteuning bieden. Maar de Britse instelling voor rouwverwerking Sue Ryder meldt dat slechts 32% van de werknemers weet dat hun werkgevers een rouwbeleid heeft.

Het is natuurlijk absoluut onnodig dat je medewerkers zo slecht op de hoogte zijn van de mogelijkheden die je als bedrijf biedt. Met een HR-communicatie-engine kunnen je werknemers eenvoudig opzoeken hoeveel dagen ze vrij kunnen nemen als er iemand overlijdt. Met enkele klikken van de muis hebben ze zelfs toegang tot digitale therapiesessies met een psychotherapeut. Niemand hoort toch in stilte te lijden?

 Future Work Report


Balans

In het Future of Work Report wordt het evenwicht tussen werk en privé in vrijwel alle onderzochte landen genoemd als een van de drie belangrijkste zaken. 69% van de ondervraagde Nederlandse werknemers vindt het zelfs het allerbelangrijkst. Een van de duidelijkste manieren waarop je als werkgever bijdraagt aan een goede werk/privé-balans voor je medewerkers, is door flexibiliteit rond werktijden te bieden. Sommige bedrijven geven hun werknemers op vrijdag eerder vrij. Anderen hebben betaalde ‘welzijnsdagen’ ingevoerd. Hoe wil jij de werk/privé-balans van je personeel ondersteunen en hun mentale veerkracht verbeteren?

Gewoontes

Schrijver en ondernemer Stephen Van Belleghem sprak op een recent Solution Forum van Adobe. Volgens hem zijn in de afgelopen twee jaar van vrijwel iedereen allerlei gewoontes vervaagd, zodat we ons op nieuwe routines moeten bezinnen. Dit kan een extra belasting betekenen voor medewerkers die na lange lockdownperiodes terugkeren naar kantoor. Het lukt ook niet altijd goed om je routines van twee jaar terug weer op te pakken.

Van Belleghem zei ook dat technologie moet werken, omdat we geen geduld hebben wanneer dat niet zo is. Gelukkig is er technologie die nieuwe gewoontes kan helpen creëren en zelfs oude kan handhaven. Denk maar aan ons platform waar HR-processen zoals onboarding, offboarding en reboarding, en andere werkpraktijken allemaal kunnen worden aangepast en geoptimaliseerd. Gewoontes kunnen afleiding inperken, focus bieden en medewerkers helpen bij het creëren van gezonde routines.


Lees hier onze vorige blog voor meer informatie over het versterken van de geestelijke gezondheid op de werkvloer met betere arbeidsvoorwaarden.

NAAR ONZE BLOG