Belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden: Tijdens de pandemie en voor daarna

Laatst bijgewerkt: 2023-01-184 minuten leestijd

Hoewel er nu in veel landen over de hele wereld vaccinaties tegen COVID-19 worden verstrekt, en kantoren in sommige landen langzaam weer de deuren openen voor werknemers, is er nog veel onzekerheid over hoe het verder moet en hoe de toekomst van het werk er uit zal zien. 

Over één ding kunnen we het echter allemaal eens zijn: de manier waarop we vroeger werkten is voorgoed veranderd. Het is niet verwonderlijk dat ook de wensen en behoeften van de werknemers veranderd zijn. 

Dus, wat willen de werknemers van vandaag? Wat heeft de toekomst op korte en lange termijn in petto voor zowel werknemers als organisaties? Om daar achter te komen, ondervroegen we meer dan 58.000 werknemers in heel Europa voor het Future of Work Report: Employee Benefits en Work Trends in Europa. Hieronder delen we enkele van de bevindingen.

 

Employee Benefits die de huidige situatie weerspiegelen

Nu kantoren gesloten zijn en onze woonplek nu ook onze werkruimte is, hebben veel van de arbeidsvoorwaarden die vroeger gewild waren en aantrekkelijk gevonden werden niet meer dezelfde aantrekkingskracht, zoals lunchsubsidies en jaarkaarten met korting op het openbaar vervoer. 

Op de vraag of ze vinden dat hun huidige arbeidsvoorwaardenaanbod overeenkomt met de huidige situatie, beoordeelt minder dan 20% van de deelnemers in het VK, Zweden, Denemarken, Frankrijk en Duitsland hun huidige arbeidsvoorwaardenaanbod als een 8 of hoger op een schaal van 0 tot 10. Alleen in Nederland is het hoger, waar 34% van de deelnemers hun huidige arbeidsvoorwaardenpakket met een 8 of hoger waardeert. 

Maar misschien nog verontrustender is dat 33% van de Duitsers, 25% van de Britten, 28% van de Zweden, en 23% van de Franse deelnemers hun secundaire arbeidsvoorwaarden met een 3 of minder waardeerden.

working_home

Wat de werknemers van vandaag willen

Dus, wat zou de werknemers op dit moment meer tevreden maken over hun secundaire arbeidsvoorwaarden? De ondervraagden in alle landen zeiden in de eerste plaats dat ze een grotere keuze aan benefits en kortingen willen, gevolgd door duidelijker informatie over hun benefits, en, in de derde plaats, meer individueel afgestemde benefits.

Toen de deelnemers gevraagd werd welke secundaire arbeidsvoorwaarden ze graag door hun werkgever aangeboden zouden zien, die ze nu niet krijgen, zei de overgrote meerderheid dat ze graag financiële secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden zouden krijgen, zoals bonussen, winstdeling, en bedrijfsaandelen.

Nu COVID-19 voor miljoenen mensen over de hele wereld financiële instabiliteit heeft veroorzaakt door banenverlies en arbeidstijdverkorting, is het niet verwonderlijk dat zo veel werknemers meer financiële stimulansen en financiële steun zoeken. Nu je hier toch bent, mis dan ook niet onze post over het belang van financieel welzijn en hoe je de dagelijkse zorgen van je werknemers over hun financiën kunt verlichten.

Employee Benefits

Een blik in de toekomst

Hoewel bedrijven in bepaalde landen begonnen zijn werknemers weer naar kantoor te laten komen, zeggen veel deskundigen dat 2020 het einde betekent van de traditionele 9-5 kantooropzet die we eens kenden. Velen zeggen dat het kantoor binnenkort een plaats zal worden waar alleen nog maar wordt samengewerkt.

Of het nu voltijds, deeltijds, of ergens daartussenin is, het is duidelijk dat we in de toekomst zeker meer flexibiliteit en meer thuiswerkende werknemers zullen zien.

Uit onze enquête blijkt dat 71% van de deelnemers in Zweden, 66% in het VK, 59% in Denemarken, 55% in Nederland, 54% in Frankrijk, en 51% in Duitsland zegt dat ze in de toekomst graag meer thuis zouden willen werken.

Dus, welke arbeidsvoorwaarden zullen in de toekomst voor werknemers het belangrijkst zijn? Hoewel de antwoorden van land tot land enigszins verschillen, is men het erover eens dat er behoefte zal zijn aan werkgerelateerde arbeidsvoorwaarden (b.v. ergonomische stoelen, extra computermonitors, enz.), arbeidsvoorwaarden die het evenwicht tussen werk en privéleven bevorderen, arbeidsvoorwaarden binnen de geestelijke gezondheid, en arbeidsvoorwaarden rond verlof en werktijden. Download hieronder het volleidge rapport om de top 3 voor elk land te zien.


Wil je meer bevindingen lezen van ons grootste Europese onderzoek tot nu toe? Download vandaag nog The Future of Work Report: Employee Benefits and Work Trends in Europe!

FUTURE OF WORK REPORT