Het belang van socializen op afstand, in tijden van social distancing

Laatst bijgewerkt: 2023-01-184 minuten leestijd

Op advies van de overheid werkt een groot deel van de mensen op dit moment thuis. Dat vraagt om aanpassingsvermogen, want hoewel sommigen al gewend waren om regelmatig vanuit huis te werken, is het toch wat anders om voor langere tijd iedere dag thuis aan de slag te gaan.

We moeten fysieke veranderingen maken, zoals het creëren van een werkplek in huis. Maar ook mentale, zoals het vormen van nieuwe routines, waken voor genoeg pauzes op een dag, leren hoe we aan het einde van de dag ook echt stoppen én hoe we op afstand contact houden met onze collega’s.

Op afstand socializen

Ieder land gebruikt weer net wat andere maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen sociale afstand bewaren en het coronavirus (COVID-19) zo minder snel te laten verspreiden. Eén ding hebben we echter allemaal gemeen: we zijn van nature sociale wezens en het behouden van een bepaalde mate van sociale connectie is noodzakelijk voor ons algemene welzijn.

In onze blog How Your Colleagues Contribute To Your Happiness At Work, bespraken we al het belang onze werkrelaties en hoe onze collega’s onze gezondheid en productiviteit beïnvloeden. In deze tijden van onzekerheid en sociale afstand is het daarom belangrijk dat we blijven deelnemen aan diverse vormen van socializen, maar dan op afstand.

Naast dagelijkse en wekelijkse online team meetings, kunnen er ’s ochtends of ’s middags online koffiepauzes worden georganiseerd of online vrijmibo’s en andere activiteiten zoals een quiz of spel. Het maakt niet zoveel uit in welke vorm, het belangrijkste is dat collega’s op regelmatige basis met elkaar in contact zijn.

 

Communication - the human connection - is the key to personal and career success. – Paul J. Meyer

Een positieve cirkel creëren

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat de communicatielijnen, connectie en spirit onder werknemers in deze tijd sterk in stand weet te houden, is de Duitse fietsproducent Derby Cycle.

Op dit moment werkt een groot deel van de werknemers van Derby Cycle onder de Duitse werktijdverkortingsregeling. Dit betekent dat ze minder uren werken, maar wel op de loonlijst blijven staan. Voor het maken en versturen van belangrijke updates gebruikt Derby Cucle het Benify platform. Via push notificaties, e-mail en berichten op het platform zelf.

Daarnaast heeft Derby Cycle het initiatief genomen om een nieuwe pagina toe te voegen: de ‘support elkaar’ pagina. Op deze pagina kunnen werknemers onder andere foto’s delen van hun thuiswerk situatie en elkaar motiverende berichten sturen.

Derby Plattform

Verbonden zijn met elkaar

Het initiatief van Derby Cycle laat een voorbeeld zien van de Piramide van Maslow, die stelt dat ergens bijhoren (vriendschappen, relaties en familie) en een gevoel van waardering (gevoelens van zelfvertrouwen en respect van anderen) basisbehoeften zijn. 

Omdat de werknemers van Derby Cycle toegang hebben tot hun Benify platform via zowel hun desktop computer als de app op hun smartphones, kunnen ze in contact blijven met elkaar waar ze ook zijn en wanneer ze maar willen.

 Derby Cycle

In tijden van onzekerheid is het belangrijk dat we met elkaar verbonden blijven, elkaar steunen en motiveren en dat we positief nieuws met elkaar delen via alle technologie en communicatiekanalen die we beschikbaar hebben.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het hoog houden van de teamspirit en productiviteit onder je thuiswerkers? We stelden een top 5 tips samen in de blog: Top 5 tips: Hoe houd je thuiswerkers betrokken? En in onze nieuwe whitepaper An Employer’s Guide to Effective Communication gaan we dieper in op waarom effectieve communicatie zo belangrijk is en delen we meer van onze inzichten en tips.

EMPLOYEE COMMUNICATION WHITEPAPER