Hoe collega's bijdragen aan geluk op het werk

Laatst bijgewerkt: 2022-07-194 minuten leestijd

Wanneer heb jij jouw collega's voor het laatst gevraagd naar hoe ze zich voelen? Ook in deze tijd, of misschien wel vóóral in deze tijd, mogen we het belang van werkrelaties niet onderschatten. Blijf als werkgever daarom momenten van verbintenis creëren. 

Wanneer we denken aan geluk en tevredenheid op het werk focussen we vaak op het werk zelf. Kunnen we al onze talenten benutten? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Krijgen we genoeg waardering van onze baas? Absoluut belangrijke factoren, maar het belang van de relaties met onze collega's wordt daarbij vaak onderschat. 

Een fulltime medewerker spendeert zo'n 40 uur per week op of aan het werk, meestal de beste uren van de dag. Voor veel van ons bepaalt ons werk daarmee een significant deel van ons leven. Onze collega's, positief of negatief, dragen bij aan onze algemene werknemerservaring. Ze hebben effect op onze gezondheid, productiviteit, ons gevoel van verbondenheid en ons stresslevel. 

In ons e-book 5 Keys to Unlocking Your Employees’ Potential, deelden we al dat het gevoel van 'erbij horen', mogelijkheden tot socializen en groepsinteractie sleutelfactoren zijn voor het ervaren van geluk op het werk. Een artikel in Forbes 5 Ways Social Connections Can Enhance Your Employee Wellness legt ook uit hoe ontzettend belangrijk werkrelaties zijn voor het welzijn van medewerkers. Het gaat verder dan alleen het 'goed kunnen opschieten' met een collega. Als mensen zoeken we naar contact en connectie met andere mensen. 

Ook, en niet minder belangrijk, zorgt het gevoel van verbintenis met collega's tot een verhoogde betrokkenheid en loyaliteit richting de organisatie als geheel. Zoals het artikel van Forbes uitlegt: "Kwalitatieve werkrelaties helpen je om een sterke bedrijfscultuur op te bouwen die respect, loyaliteit en vertrouwen uitstraalt. Sociale connectie zorgt voor een gevoel van saamhorigheid op het werk, welke essentieel is voor het cultiveren van creativiteit, teamwork en samenwerking." 

geluk-op-het-werk


In 2019 liet de 'Belonging Barometer' van EY zien dat 39% van de respondenten (1000 Amerikanen met een dienstverband) het grootste gevoel van 'erbij horen' ervaren wanneer collega's bij hen inchecken om te vragen hoe het met ze gaat, op persoonlijk en professioneel vlak. Deze reactie bleek populair onder alle generaties: 35% van de Millenials, 40% van de Generatie X'ers en 45% van de Babyboomers was het ermee eens.

Wanneer heb jij jouw collega's voor het laatst gevraagd hoe ze zich voelen of wat ze dit weekend hebben gedaan? 

Om als werkgever positieve relaties op het werk te stimuleren, is het van belang dat je mogelijkheden creëert voor je werknemers om verbinding met elkaar te maken. Ook of misschen wel júist in deze tijd, waarin we niet fysiek met elkaar in contact kunnen komen. Denk daarom aan het organiseren van (online) vrijdagmiddag borrels, quizzen of koffiepauzes. Ook een buddy-systeem kan helpen, zoals we eerder beschreven in de blog Top 5 tips: Hoe houd je thuiswerkers betrokken?

Als internationaal HR SaaS bedrijf met duizenden klanten, miljoenen gebruikers en honderden medewerkers wereldwijd, verzamelen we bij Benify een hoop inzichten over het aantrekken, behouden en belonen van je menselijk kapitaal. We zien wat er speelt bij onze klanten, binnen Benify en in de markt en doen onderzoeken onder werknemers en HR managers. Zo ontdekken we trends en zien we wat er nodig is om toekomstbestendig om te gaan met de belangrijkste asset van je organisatie.

Onze inzichten delen we graag. Kun jij daar baat bij hebben? Abonneer je dan hieronder op onze maandelijkse blog-update of volg Benify op LinkedIn

Volg Benify op LinkedIn