Deskundigen waarschuwden al vroeg dat de strijd tegen COVID-19 een marathon zou worden, geen sprint. Nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter melding maakt van een groeiende crisis op het gebied van de mentale gezondheid in Europa, lijkt de echte marathon te bestaan in het herstellen van de mentale gezondheid in de nasleep van de pandemie.
Hoewel we vooruitgang zien met de grootschalige distributie van vaccinaties en zelfs de heropening van kantoren in bepaalde landen, zullen de mentale gevolgen van COVID-19 - lockdowns, gevoelens van isolatie en eenzaamheid, wijzigingen in routines, het verlies van familie en vrienden, economische problemen en andere spanningen - nog lange tijd voelbaar zijn.
Wat kunnen organisaties en HR-managers doen om zich voor te bereiden op de uitdagingen die voor ons liggen?
Wat is trending?
De laatste jaren wordt steeds meer belang gehecht aan employee wellbeing en work-life balance. Maar met de komst van COVID-19, werd employee wellbeing van cruciaal belang. In veel opzichten heeft de pandemie duidelijk gemaakt dat er niets belangrijker is dan onze gezondheid en ons welzijn.
Tegen deze achtergrond zullen we zien dat over de hele wereld organisaties hun strategieën op het gebied van mentale gezondheid herzien en veranderingen doorvoeren om flexibiliteit mogelijk te maken, en een groter aanbod aan secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden die gericht zijn op de ondersteuning van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers.
In onze enquête onder meer dan 9.000 HR-professionals in heel Europa zegt 64% naar aanleiding van de pandemie veranderingen te hebben aangebracht in hun strategische werkzaamheden rond de gezondheid van werknemers, en nieuwe routines en maatregelen te hebben ingevoerd om mentale aandoeningen te voorkomen.
56% van de HR-professionals die zeggen hun arbeidsvoorwaardenpakket te zullen aanpassen, zegt zich meer te zullen richten op gezondheids- en welzijnsbenefits, terwijl 53% zegt zich meer te zullen richten op benefits die een goede work-life balance mogelijk maken.
Mis tijdens het lezen van dit artikel niet onze blog over hoe HR managers aan zelfzorg kunnen doen en werknemers kunnen aanmoedigen hetzelfde te doen.
Volledige ondersteuning aanbieden
Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie zegt, is gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar ook een toestand van volledig lichamelijk, sociaal en mentaal welzijn. Voor werkgevers betekent dit dat zij alle drie de gebieden moeten aanpakken.
Werkgevers kunnen sociale mogelijkheden creëren via online teamactiviteiten, digitale theepauzes, of zelfs fysieke ontmoetingen zoals picknicks, overeenkomstig aanbevelingen van de overheid.
Evalueer bestaande benefits programma's en overweeg om er digitale trainingsprogramma's in op te nemen, zoals yoga, of werknemers de mogelijkheid te bieden hun benefits budget te gebruiken voor de aanschaf van fitnessapparatuur voor thuisgebruik.
Door werknemers de mogelijkheid te bieden hun eigen secundaire arbeidsvoorwaarden te kiezen, kan worden gegarandeerd dat zij iets vinden waar zij iets aan hebben. Dit in tegenstelling tot het verstrekken van dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden aan alle werknemers, waarvan de meerderheid hoopt dat zij er gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk zijn we allemaal uniek met onze eigen voorkeuren op basis van onze eigen levenssituatie.
Flexible Benefits of flexibele budgetmodellen stellen werknemers in staat te kiezen uit een reeks door hun werkgever samengestelde benefits vóór belastingen om zo hun eigen arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen.
Voorbeelden van benefits op het gebied van mentale gezondheid die werkgevers kunnen aanbieden zijn online therapie (via video), CGT-programma's (cognitieve gedragstherapie), meditatie en mindfulness, en counseling.
Betere work-life balance
Een andere trend die we gaan zien in verband met mentale gezondheid en welzijn is een groter gevoel van work-life balance.
Werknemers die flexibele werkopties krijgen, zoals flexibele werktijden en een flexibele werkplek, kunnen een betere work-life balance realiseren, wat weer kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid, ongeacht of ze één keer per week of fulltime thuiswerken.
Veel mensen hebben aangegeven dat ze door thuis te werken een betere work-life balance hebben gekregen. Doordat ze niet meer naar en van het werk hoeven te pendelen, hebben ze twee of drie uur meer tijd overgehouden. Anderen zeggen dat de mogelijkheid om halverwege de dag te gaan hardlopen of de was te doen, bijdraagt tot een betere work-life balance.
In ons onderzoek gaf 77% van de HR-professionals aan dat ze van plan zijn werknemers toe te staan thuis te blijven werken als ze dat willen, zelfs nadat de pandemie voorbij is.
Wilt u meer weten over de bevindingen van ons onderzoek onder 9.000 HR-professionals? Download ons rapport.