Top 10 lijst: Hoe je het welzijn van medewerkers kunt ondersteunen

Laatst bijgewerkt: 2022-07-198 minuten leestijd

Tegenwoordig zijn onze social media-feeds een eindeloze scroll, de communicatie springt van links naar rechts, en advertenties vechten dag en nacht om onze aandacht; voeg daar de drukte van het werk en het dagelijkse leven aan toe, en het is geen wonder dat we ons overweldigd voelen.

Hoewel werk al lang wordt genoemd als de belangrijkste veroorzaker van stress voor de meeste mensen, hebben de stressniveaus met de komst van COVID-19 nieuwe hoogten bereikt.  

Uit een onderzoek van Korn Ferry blijkt dat begin mei 73% van de Amerikaanse professionals zich uitgeput voelde en de belangrijkste redenen die werden genoemd waren het ontbreken van een scheiding tussen werk en thuis en de onbeheersbare werkdruk.

 

De scheidingslijn tussen werk en privé


Niet alleen ervaren veel mensen angst en zorgen door de onzekerheid van de huidige situatie, maar nu zo velen van ons vanuit huis werken, is de grens tussen werk en privéleven vervaagd.

De trigger die ons er ooit toe aanzette om onze computers uit te schakelen, naar huis te gaan, de kinderen op te halen of na het werk naar de sportschool te gaan, is nu verdwenen. Zonder plekken om naartoe te gaan of mensen om mee af te spreken, trekt niets ons weg van onze computers; we kunnen nog een e-mail of vijf sturen, een voorsprong nemen op de vergadering van morgen, of een nieuw project starten. Er is altijd nog iets anders te doen, altijd iets op de to-do lijst.

Door de toegenomen stress en de toegenomen eisen lopen we echter het risico om een burn-out te krijgen, tenzij we prioriteit geven aan onze gezondheid en ons welzijn.

 

Het begint met jou: Jij kunt bewust kiezen voor zelfzorg


Terwijl de behoefte aan een betere balans tussen werk en privéleven de afgelopen tien jaar in het middelpunt van de belangstelling heeft gestaan, moet nu meer dan ooit prioriteit worden gegeven aan zelfzorg.

De meesten van ons hebben er geen bezwaar tegen om na een lange dag werken nog een extra werktaak voor onze manager of iemand anders te prioriteren, maar velen van ons zijn niet gewend aan het idee om prioriteit te geven aan onszelf en onze gezondheid.De waarheid is dat, tenzij we een bewuste keuze maken om voor onze gezondheid en ons welzijn te zorgen, dit niet zal gebeuren.

Als HR-leider of manager begint het creëren van meer zelfzorg en werknemerswelzijn bij jou. HR speelt een cruciale rol in het uitdragen van de bedrijfscultuur, via werving en selectie, onboarding- en offboardingactiviteiten, beleid en werkwijzen, en employee benefits programma's.

employee-wellbeing-1

Zorgdragen voor jezelf en voor je werknemers


Hieronder kijken we naar 10 eenvoudige manieren waarop HR-leiders aan de slag kunnen met zelfzorg en medewerkers kunnen aanmoedigen om hetzelfde te doen

 

 1. Van zelfzorg een automatisme maken: Zelfzorg moet een gewoonte worden en deel uitmaken van je dagelijkse leven; het moet net als het poetsen van je tanden of douchen een automatisme worden. Maak tijd vrij voor zelfzorg, zet het in je agenda. Neem bijvoorbeeld elke dag een lunchpauze van een vol uur, inclusief 30 minuten lopen.

 2. Bedank mensen en toon waardering: Met de drukte van alledag is het gemakkelijk om te vergeten te bedanken voor de inspanningen van onze collega's en het te waarderen. Neem de tijd om inspanningen te prijzen, dank je wel te zeggen en waardering uit te spreken. Hiermee wordt niet alleen de stemming van de ontvanger verbeterd, maar ook die van jou.

 3. Eet goed en drink veel water: Zorg dat je elke dag goed ontbijt en luncht. Eet verse ingrediënten waar je energie van krijgt. Kleine wijzigingen in je voedingspatroon kunnen een enorm effect hebben op je energie en productiviteit. Blijf gehydrateerd door elke dag minstens 2 liter water te drinken.

 4. Neem pauzes: Vooral in een tijd waarin zo velen van ons vanuit huis werken, is het makkelijk om voor de computer te blijven zitten en geen tijd voor pauzes te nemen. Regelmatig kleine pauzes inplannen is echter belangrijk. Veel mensen vinden de Pomodoro-techniek nuttig; de techniek moedigt aan om 25 minuten te werken en vervolgens 5 minuten te pauzeren, met ten minste één keer in de twee uur een pauze van 15 minuten.

 5. Moedig werknemers aan om gebruik te maken van hun secundaire arbeidsvoorwaarden: Welke secundaire arbeidsvoorwaarden bied jij momenteel? Evalueer je arbeidsvoorwaarden en zorg ervoor dat je ook arbeidsvoorwaarden aanbiedt met een focus op welzijn. Dat kan bijvoorbeeld een fitnesskaart of yoga zijn, maar ook een massage, bezorging van boodschappen of online therapie. Het bieden van arbeidsvoorwaarden die je werknemers willen en nodig hebben, is een geweldige manier om hun welzijn te ondersteunen. Hoe kun je weten welke benefits jouw werknemers willen? Lees dit artikel.

  Nöjdare_medarbetare_1
 6. Maak van slaap een prioriteit: Voldoende slaap is van vitaal belang voor verschillende hersenfuncties, waaronder de cognitieve functies, concentratie, productiviteit en prestaties. Slaap elke dag 7-9 uur en probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan. Lees hier meer over het belang van slaap.

 7. Beweeg: Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Lichaamsbeweging biedt niet alleen fysieke maar ook mentale voordelen, waardoor de productiviteit toeneemt, de stress afneemt en ons humeur verbetert. Streef in het algemeen naar minstens 30 minuten gematigde fysieke activiteit per dag.

 8. Wees lief voor jezelf: De ene dag zijn we meer gefocust dan de andere dag; de ene dag presteren we beter dan de andere. Soms missen we een deadline en soms maken we fouten. Dat is ok. We hebben allemaal goede en slechte dagen. Geef jezelf die ruimte en wees lief voor jezelf.

 9. Maak voor elke dag een takenlijst: Sommige dagen lijkt het alsof alles dringend en belangrijk is. Begin elke dag met het bekijken van je takenlijst en het toekennen van prioriteiten aan de items. Zorg dat je lijst realistisch is. Aan het einde van elke dag schrijf je jouw takenlijst voor de volgende dag.

 10. Denk na over en vier je overwinningen: Voor velen van ons is het zo dat zodra we de ene taak hebben voltooid of een bepaalde mijlpaal hebben bereikt, we op weg zijn naar de volgende - zonder terug te kijken. Neem in plaats daarvan de tijd om na te denken over wat je hebt bereikt, hoe ver je bent gekomen, en vier de overwinning, hoe klein die ook is. Wanneer je het viert, komen er endorfines vrij in je lichaam, waardoor je je goed voelt.

Nu de toekomst op lange en korte termijn nog steeds onzeker is rondom COVID-19 en hoe we leven en werken, is het tijd om van zelfzorg juist nu een prioriteit te maken.

Wil je weten wat de werknemer van vandaag van werkgevers wil? We hebben 5.000 werknemers uit verschillende leeftijdsgroepen, industrieën en landen ondervraagd om daar achter te komen. Download vandaag nog het Benefits and Engagement Report !

HET BENEFITS & ENGAGEMENT REPORT