Is werken op afstand de toekomst van het werk?

Laatst bijgewerkt: 2022-07-194 minuten leestijd

Met werknemers over de hele wereld die momenteel vanuit huis werken in reactie op COVID-19, zijn HR-leiders belast met de uitdaging om manieren te vinden om zich aan te passen en tegelijkertijd het bedrijfsleven en de werving in beweging te houden.

Als gevolg daarvan zijn we getuige geweest van een digitalisering als nooit tevoren. Ogenschijnlijk van de ene op de andere dag hebben organisaties en werknemers zich aangepast aan het gebruik van digitale tools en cloud-gebaseerde oplossingen voor alles. In feite zou zonder de huidige HR-technologie het werken vanuit huis heel anders zijn, misschien zelfs onmogelijk.

Hoe wordt de werknemersproductiviteit beïnvloed?

Vóór COVID-19 maakten veel werkgevers zich met name zorgen over de gevolgen van thuiswerken voor de productiviteit. Een recent artikel van Forbes verwijst echter naar een gloednieuw onderzoek in Californië dat de productiviteit van werknemers bijhield en een stijging van 47% van de arbeidsproductiviteit constateerde toen werknemers van huis uit werkten.

In een pre-COVID-19 onderzoek, uitgevoerd door Stanford University, dat de prestaties van 16.000 werknemers over een periode van 7 maanden bijhield, werd vastgesteld dat de werknemers 13% productiever waren als ze thuis werkten.

Hoewel werken op afstand altijd al een veelbesproken onderwerp is geweest, hebben veel werkgevers, na de aanbevelingen van de overheid en de gezondheidsautoriteiten voor COVID-19, weinig keus gehad.

framtidens-arbetsplats

Werknemers toestaan om vanuit huis te werken

Om meer te weten te komen over de huidige uitdagingen op HR-gebied en hun opvattingen over de huidige situatie rondom werken op afstand, heeft Benify onlangs een onderzoek uitgevoerd onder meer dan 900 HR-professionals.

89% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat zij werknemers hebben toegestaan om tijdens de pandemie vanuit huis te werken, terwijl iets minder dan 11% dit niet heeft toegestaan vanwege het beleid van het bedrijf of praktische beperkingen.

Hoewel, natuurlijk, leven en werken niet altijd zo was, interessant genoeg, gaf 74% van de respondenten aan dat hun werknemers ook voor de pandemie de mogelijkheid hadden om thuis te werken, maar alleen wanneer dat nodig was en alleen na goedkeuring van hun manager.

Het mogelijk maken om vanuit huis te werken

Ondanks de pandemie heeft HR-technologie het nog steeds mogelijk gemaakt om te werven. Middels een administratieplatform voor arbeidsvoorwaarden hebben recruiters gebruik kunnen maken van de digitale preboarding, onboarding en offboarding tools die binnen het platform bestaan. Op zoek naar tips voor digitale werving? Lees dan zeker ons artikel over hoe je nieuwe werknemers kunt verwelkomen terwijl ze vanuit huis werken.

Van werknemersapps die push-meldingen mogelijk maken, tot online vergaderingen en chatdiensten, in veel opzichten zou men kunnen stellen dat de communicatie tussen werkgever en werknemer nog nooit zo goed is geweest. Zorg dat je onze vijf tips voor communicatie met medewerkers die vanuit huis werken niet mist. 

future-of-work-from-homeWat denken HR-professionals vandaag de dag?

Hoe zijn de zaken voor HR in deze onzekere periode verlopen en zijn de meningen over thuiswerken veranderd? Hoe zal de houding ten opzichte van werken op afstand zijn wanneer het risico op besmetting is verdwenen en het niet meer nodig is om vanuit huis te werken?

77% van de deelnemers aan het onderzoek zegt van plan te zijn om werknemers de mogelijkheid te bieden om thuis te blijven werken als ze dat willen. Hoe zit het met werkgevers die hun werknemers voor de pandemie niet de gelegenheid hebben geboden? 1 op de 10 geeft aan dat ze van plan zijn om hun werknemers in de toekomst de mogelijkheid te bieden.

Dus, wordt werken op afstand de nieuwe norm?
Bekijk de resultaten van ons onderzoek door vandaag nog ons mini-rapport, Hoe HR is beïnvloed door de 2020 pandemie, te downloaden!
DOWNLOAD RAPPORT